Menu

Username: Password: Wachtwoord vergeten? Aanmelden

Verstuur SMS online naar uw cliënten
Meer info38 opiaten

38 Percentage patiënten met sterke opiaten waaraan gelijktijdig laxantia zijn afgeleverd
Indicator 38 gaat in op het afleveren van een gewenste combinatie van geneesmiddelen in verband het voorkomen van mogelijke bijwerkingen. Deze indicator vraagt naar het gelijktijdig afleveren van laxantia bij sterke opiaten. Er is consensus dat bij gebruik van opiaten in meer dan 90 procent van de gevallen binnen enkele dagen obstipatie optreedt. Dit is niet alleen hinderlijk, maar kan leiden tot ernstige complicaties zoals colonobstructie. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat slechts de helft van de opiaatgebruikers preventief laxantia krijgt. Bij een deel van de patiënten zal er een terechte reden zijn om geen laxantia voor te schrijven (bijvoorbeeld bij bestaande< diarree). Niet alle laxantia zijn geschikt voor gebruik in combinatie met opiaten. Aangezien opiaatgebruikers vaak onvoldoende vochtinname hebben, kunnen zij beter geen volumevergrotende middelen gebruiken. Paraffine wordt als laxeermiddel afgeraden. Wanneer de patient een (micro)klysma gebruikt, is dit een aanwijzing dat er al obstipatie is opgetreden. In deze search worden als geschikte laxantia daarom alleen de volgende middelen aangemerkt: lactulose, lactitol, magnesiumoxide, bisacodyl, natriumpicosulfaat, macrogol of senna/sennosiden.

ApoSolutions heeft een rapport ontwikkeld om patiënten te selecteren die sterkwerkzame opiaten gebruiken, maar geen laxans (meer) hebben.

Rapport 1: Klik hier met de rechtermuisknop en kies voor 'Doel opslaan als....' om dit rapport te downloaden.

Als u de rapporten binnen Mira draait, zal gevraagd worden om een Apotheek ID. Dit is doorgaans 1. Ga in Mira naar 'Stamgegevens', 'Apotheken', kies de juiste apotheek en klik op 'Wijzig'. Links bovenin uw scherm, ziet u Apotheek ID staan.
Verder wordt gevraagd of u elke arts op een aparte pagina wilt printen. Kiest u N, dan worden de patienten per arts geprint, met mogelijk meerdere artsen op 1 pagina. Kiest u J, dan wordt elke nieuwe arts op een nieuwe pagina geprint.
Tot slot wordt gevraagd of u de Adresgegevens van de apotheek wilt printen.